Catedrala Sf. Iosif, sufletul comunității catolice din sudul României, monument istoric, cultural și arhitectonic înscris în patrimoniul național și european, este pusă în pericol de construirea ilegală, în imediata ei vecinătate, a unui imobil devenit emblematic pentru corupția din România, produs al conlucrării frauduloase dintre mediul privat şi cel de stat.

Instituții bisericești, politice și culturale naționale și internaționale și-au arătat îngrijorarea și au cerut autorităților responsabile ocrotirea Catedralei Sf. Iosif. Comunitatea catolică din România a protestat deseori, cerând autoritățile să protejeze Catedrala. Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a fost nevoită să caute dreptate în instanță, reușind, după 6 ani de procese desfășurate pe raza de jurisdicţie a 9 Curţi de Apel din ţară, să demonstreze juridic că edificiul auto-intitulat Cathedral Plaza este ilegal, autorizaţia de construire fiind emisă împotriva legii.

Deși au trecut trei ani de la decizia definitivă și irevocabilă de demolare a construcției ilegale, autoritățile competente întârzie aplicarea legii, străduindu-se, în mod vădit, să salveze o clădire ilegală, condamnând astfel la distrugere Catedrala Sf. Iosif, monument istoric și de patrimoniu.

Periclitată, de-a lungul anilor, de cutremure și războaie, Catedrala Sfântul Iosif a fost, și credem că va rămâne , mereu biruitoare în fața potrivniciei vremii și vremurilor.

Translate »