Prima orgă a Catedralei Sf. Iosif a fost realizată de firma Merklin din Paris în anul 1892 și inaugurată la 29 iunie același an. Ocupa o suprafață de 7×4 m, iar înălțimea de la podul orgii până la tavan era de 6,5 m.
Inițial a avut 15 registre, dar în 1894 numărul acestora a fost mărit la 23, pentru a se putea executa la ea și compoziții moderne. Orga îmbunătățită a fost inaugurată cu un concert de orgă susținut de organistul lyonez H. Duval, la care și-au adus contribuția Dimitrie A. Dinicu la violoncel și Max Lewinger la violină. Cu timpul însă, variațiile de temperatură au afectat orga Merklin, aşa încât s-a decis achiziţionarea unei alte orgi.
Începând cu anul 1923, parohul de atunci al Catedralei Pr. C. Auner a purtat corespondenţă cu fraţii Rieger de la Jagerndorf (Silezia), în vederea achiziţionării unei orgi Rieger cu 50 jocuri şi 41 registre, precum şi cu Firma „Aristide-Cavaille-Coll” de la Paris. În cele din urmă, a decis să achiziţioneze noua orgă de la Firma „Wegenstein şi fiii” din Timişoara.
Orga Wegenstein, cu trei claviaturi, pedalier, 3.375 de fluiere, 54 de registre principale şi 36 de registre auxiliare, foarte potrivită pentru concerte. Registrul ei de harpă/vibrafon este extrem de rar și a rămas unic în peisajul românesc.
Au fost executate lucrări de întreţinere-recondiţionare în 1948 (de firma constructoare), între 1962-1965 (conduse de ing. S. Ionescu) şi între 2008-2010 (conduse de maestrul Ferdinand Stemmer).
Cu acest instrument, construcţia de orgi din România a câştigat un mare succes, doar este vorba de primul instrument din această ţară, care corespunde cercetărilor actuale în acest domeniu.
Orga Wegenstein a fost instalată în Catedrala Sf. Iosif la 3 noiembrie 1930 și inaugurată prin două concerte: primul duminică, 9 noiembrie 1930, concert de orgă, executat de prof. Dressler; al doilea, în seara de joi, 13 noiembrie 1930, concert pentru orgă şi orchestră, onorat cu prezenţa Reginei Maria.
A fost primul concert de acest gen în Bucureşti, lipsa unei orgi corespunzătoare făcând până atunci imposibilă execuţia de compoziții pentru orgă și orchestră mare.
La orgă a fost prof. Franz Xaver Dressler, iar orchestra era compusă din 40 membri ai Filarmonicii din București, dirijată de Prof. Josif Paschill.
Duminică, 16 noiembrie 1930, orga Wegenstein a cântat pentru prima oară la Sf. Liturghie (orgă Geza Slovig, dirijor Josif Paschill) și a fost binecuvântată de Arhiepiscopul Alexandru Th. Cisar.
Josif Paschill
La orga Catedralei au concertat organiști renumiți din țară și din străinătate: Hubert Duval, Emanuel Pohl, Karl Pühringer, Carol Auner, Geza Slovig, Franz Xaver Dressler, Hans Wendel Hammerstedt, Iosif Paschill, Iosif Gerstenengst, Helmut Platner, André Knevel, Eckard Schlandt, Georges Athanasiades, Valentin Radu și Marcel Octav Costea.
Pr. Iosif Gerstenengst