DATE IMPORTANTE ÎN ISTORIA CATEDRALEI SF. IOSIF
1870
19 august – Sfântul Părinte Papa Pius al XI-lea alege și numește ca episcop administrator apostolic al Vicariatului Valahiei pe călugărul pasionist Ignazio-Felice Paoli, omul providențial care a avut ideea construirii Catedralei Sf. Iosif;
1875
19 septembrie – Are loc ceremonia solemnă a aşezării pietrei de temelie a Catedralei, moment marcat de inscripţia în marmură aflată şi azi lângă altarul lateral din dreapta.
1883
27 aprilie – Sfântul Părinte Papa Leon al XIII-lea, prin Scrisoarea Apostolică Praecipuum munus, înalţă Vicariatul Apostolic al Valahiei la rangul de Arhiepiscopie cu sediul în Bucureşti, iar episcopul Ignazio-Felice Paoli este ridicat la demnitatea de Arhiepiscop de Bucureşti.
octombrie – Este aşezat altarul principal, sculptat la Roma din marmură de Carrara, după desenele arhitectului Schmidt, şi montat la Bucureşti.
1884
15 februarie – Are loc inaugurarea şi consacrarea Catedralei; data respectivă este considerată de Arhiepiscopul Paoli drept cea mai fericită zi din viaţa sa. La solemnitate au participat toţi preoţii Arhidiecezei, toţi seminariştii, reprezentanţi ai Casei Regale, întregul corp diplomatic acreditat la Bucureşti, preşedintele Consiliului de Miniştri, ministrul Afacerilor Străine, ministrul de Finanţe, preşedintele Senatului, prefectul Poliţiei, primarul capitalei, şi mulţi alţii. Arhiepiscopul a ţinut două alocuţiuni, una în română şi alta în italiană. După inaugurarea Catedralei, sfintele liturghii se vor oficia regulat, în limbile română, franceză, italiană, germană şi maghiară.
1888
Sunt executate şi montate cele două altare secundare (opera sculptorului Franzoni), precum şi cele paisprezece staţiuni care alcătuiesc Via Crucis. Toţi stâlpii şi coloanele din interior au fost îmbrăcaţi în stucomarmură, iar soclul pereţilor în stucolustru, de către firma italiană Fraţii Axerio. Tâmplarii Berger şi Schneller au executat băncile şi scaunele.
1889
Sistemul iniţial de încălzire este înlocuit cu unul pe aer cald, realizat de inginerul Hans Hart. Transformat şi modernizat, acest sistem este încă funcţional.
1892
29 ianuarie – Este adusă şi montată prima orgă a Catedralei, achiziţionată de la Casa Merklin din Paris.
1930
3 noiembrie – Firma “Ludwig Wegenstein” din Timişoara instalează actuala orgă cu trei claviaturi, pedalier, 3375 de fluiere, 54 de registre principale şi 36 de registre auxiliare – o orgă foarte potrivită pentru concerte.
13 noiembrie – Are loc primul concert pentru orgă şi orchestră, susţinut de profesorul Franz Xaver Dressler şi onorat cu prezenţa Reginei Maria şi a mai multor profesori de la Conservatorul din Bucureşti, în frunte cu George Enescu.
1948
5 aprilie – Este consacrat episcop pentru dieceza de Iaşi canonicul Anton Durcovici, care avea să-şi dea viaţa ca martir în închisorile comuniste. În mai 2014 a fost declarat fericit de Papa Francisc și înscris în calendarul religios al Bisericii Catolice.
1958
Este adus la Bucureşti părintele Iosif Gerstenengst, fapt care va marca începutul frumoasei şi strălucitei sale activităţi de organist al Catedralei Sfântul Iosif în Bucureşti şi în întreaga lume, unde va da nenumărate concerte. Pe tot parcursul existenţei sale, Catedrala a găzduit numeroase concerte instrumentale şi de orgă, concerte de colinde, diverse alte manifestări artistice foarte apreciate de publicul meloman.
1980
Soţii Natalia şi Ioan Brodeală finalizează actualele vitralii, după o amplă documetare în străinătate.
1984
25 octombrie – După 30 de ani de vacanţă a scaunului arhiepiscopal şi mitropolitan, datorată situaţiei politice a ţării noastre, Papa Ioan Paul al II-lea îl numeşte episcop-administrator apostolic de Bucureşti pe Mons. Ioan Robu.
22 decembrie – Mons. Ioan Robu, consacrat episcop la Roma, la 8 decembrie 1984, este instalat ca nou episcop al Arhidiecezei în Catedrala Sf. Iosif, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne în timpul căreia s-a cântat Missa Încoronării, de W. A. Mozart, cu cor, solişti, orgă şi orchestră. Preotul Horia Cosmovici, fost deţinut politic, a adresat un discurs cu mottoul “habemus episcopus”, iar cunoscutul poet Ioan Alexandru a recitat poezia „Mama Roma”, compusă anume pentru acest moment.
1985
Începe şi este dusă la bun sfârşit refacerea picturii şi a decoraţiunilor interioare afectate de cutremure și bombardamente (mai întîi cu echipa pictorului Toma Lăscoiu, apoi cu cea condusă de Petru Ciobănică), respectându-se cât mai fidel posibil coloritul şi stilul iniţial. De asemenea, artistul Dorin Dănilă execută rozasa mare de pe frontalul Catedralei, precum şi vitraliile de la intrarea în cor şi cele din baptisteriu.
1990
29 aprilie – Cardinalul Angelo Sodano prezidează în Catedrală ceremonia de instalare a episcopului Ioan Robu ca Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.
1 mai – Soseşte la Bucureşti Maica Tereza de Calcutta, la invitația Arhiepiscopului Ioan Robu, însoţită de un mic grup de surori, care au şi rămas aici să se ocupe de copiii abandonaţi.
1995
16 decembrie – În subsolul Catedralei este amenajată şi dată în folosinţă o capelă, concepută de domnul profesor doctor arhitect Peter Derer şi de colaboratorii săi, arhitecţii Daniela Zerva şi Paul Felican. Toate sculpturile din capelă sunt confecţionate din bronz după viziunea artistului sculptor Ioan Iancuţ.
1999
7-9 mai – Papa Ioan Paul al II-lea vine în România, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă. În ziua de 8 mai, Papa a participat în Catedrală la Sfânta Liturghie celebrată în rit oriental de către toţi episcopii greco- catolici din ţară, împreună cu mitropolitul de Blaj, Lucian Mureşan, acum arhiepiscop major.
2000
În Anul Jubiliar 2000 Catedrala Sf. Iosif este loc de pelerinaj înzestrat cu posibilitatea obţinerii indulgenţei plenare a Jubileului.
2002
22 iulie – Racla cu relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus este primită de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, în Catedrala Sf. Iosif. În Catedrală a fost amenajată și o expoziţie, în care au fost expuse numeroase fotografii ilustrând momente importante din viaţa Sfintei Tereza şi fragmente din scrierile ei.
2003
8 decembrie – Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu îl consacră episcop pe vicarul său general, Cornel Damian, numit episcop auxiliar de Bucureşti.
2004
2 iunie – Relicva Sfântului Anton de Padova, aflată în pelerinaj în România, a fost primită în mod solemn în Catedrala Sf. Iosif, în prezența IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și a Nunţiului Apostolic în România IPS Jean Claude Perrisset.
2008
iulie – Este instalat noul altar fix din marmură, conform cu normele liturgice prescrise de Conciliul Vatican II. După planul arhitectei Daniela Zerva, pentru noul altar s-a În Catedrală, s-a folosit edicola tabernacolului (ruptă la cutremurul din 1977), recondiţionată, ca suport, şi s-a confecţionat în Italia, din marmură de Carrara, masa altarului, având o grosime de 8 centimetri. Totodată, folosindu-se o altă parte a edicolei, s-a executat în acelaşi stil, tot din marmură, şi pupitrul pentru lecturi.
2009
25 martie – În Catedrala Sf. Iosif a fost interpretată în premiera absolută în România lucrarea Requiem a compozitorului român Nicolae Bretan, în versiunea sa originală: mezzosopran, bariton şi orgă. Concertul a fost susţinut de mezzosoprana Oana Andra şi baritonul Adrian Mărcan, acompaniaţi la orgă de Marcel Octav Costea.
29 august – 7 septembrie – Timp de 9 zile şi 9 nopţi, în Catedrala Sf. Iosif s-au făcut rugăciuni pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif, ameninţată de construcţia ilegală a unui imobil de 19 etaje în imediata apropiere a lăcaşului de cult. În unire cu credincioşii reuniţi în rugăciune în Catedrala Sf. Iosif, în toate bisericile Arhidiecezei (din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi), credincioşii şi preoţii s-au rugat în fiecare seară, între orele 17:00 şi 20:00, în faţa Preasfântului Sacrament.
14 noiembrie – Orchestra de cameră Radio şi Corul Radio au deschis stagiunea 2009 – 2010 la Catedrala Sf. Iosif. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra de cameră Radio a interpretat Simfonia a V-a în si bemol major D 485 de Franz Schubert şi Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră K 219 de W. A. Mozart, avându-l ca solist pe violonistul Liviu Prunaru. A doua parte a programului a cuprins Simfonia nr. 39 în mi bemol major K 543 de W.A. Mozart şi „Te Deum” Hob XXIII c: II de Joseph Haydn, cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.
2010
8 februarie – Aflaţi la Roma, împreună cu ceilalţi episcopi catolici din România pentru vizita „ad limina apostolorum” (8-13 februarie 2010), episcopii de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit, şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar, au fost primiţi în audienţă de către Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea. Suveranul Pontif le-a declarat episcopilor de Bucureşti că este informat despre situaţia Catedralei Sf. Iosif şi-a exprimat regretul că lăcaşul de cult este încă în pericol, deşi reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti au cerut încă din anul 2001 autorităţilor române să ia măsuri pentru ocrotirea catedralei.
2011
19 mai – Card. Stanislaw Dziwicz, Arhiepiscop de Cracovia și fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea a prezidat Sf. Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. La sfârșitul celebrării, Eminența Sa a oferit Catedralei Sf. Iosif o relicvă a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif.
12 decembrie – Începe Adoraţia Euharistică zilnică în Capela de Adoraţie (capela baptismală) din Catedrala Sf. Iosif. Sf. Sacrament este expus zilnic în capelă între orele 9.30 și 19.30.
2012
15 ianuarie – Cu ocazia comemorării a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Pr. Iosif Gerstenenst (9 ianuarie 1992), fost organist al Catedralei Sf. Iosif, considerat unul dintre cei mai mari organişti din Europa, în Catedrala Sf. Iosif are loc un concert extraordinar In Memoriam Iosif Gerstenengst. Şi-au dat concursul Marcel Costea – orgă, Tatiana Moroşanu – pian, Alexandru Moroşanu – violoncel, Mariana Amarinei Oţeleanu – violoncel, Constantin Veştemeanu – violoncel, Veronica Anuşca – soprană, Pompei Hărăşteanu – bas.
15 aprilie – În Catedrala Sf. Iosif are loc un concert de binefacere cu muzică sacră de origine celtică şi bretonă susţinut de soliştii Jean-Yves Garet (orgă) şi Guenahel Denis (bombardă) din Bretania-Franţa. Ofranda colectată cu ocazia acestui concert de binefacere a fost destinată construirii bisericii Sf. Francisc de Assisi din Bucureşti.
4 iulie – Episcopii catolici din Umbria (Italia), aflaţi în vizită la Bucureşti, au celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif, împreună cu IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Sf. Liturghie a fost prezidată de IPS Vincenzo Paglia, preşedintele Conferinţei Episcopale din Umbria, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Familii.
24 decembrie – În Ajunul Crăciunului este lansat site-ul www.catedralaonline.ro şi începe transmisia permanentă pe internet, video şi audio, din Catedrala Sf. Iosif.
2013
1 septembrie – După beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika, la 31 august, rămăşiţele sale pământeşti au fost aşezate în altarul lateral (stânga) din Catedrala Sfântul Iosif.
14 septembrie – Cardinalul Bechara Pierre Rai, Patriarhul Antiohiei maroniţilor, aflat în România în vizită pastorală la comunitatea catolică maronită, a prezidat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif.
4 decembrie – Card. Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, aflat în vizită oficială în România, a prezidat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif.
2014
15 ianuarie – La Catedrala Sf. Iosif s-a celebrat Ziua Culturii Naţionale. S-a organizat pentru prima oară în istoria lăcaşului de cult vizitarea cu ghid a Catedralei, sub îndrumarea dr. Tereza Sinigalia, cercetător şi doctor în istoria artei. Seara a avut loc un concert religios de excepţie, susţinut de maestrul Marcel-Octav Costea, organist şi capelmaistru al Catedralei Sf. Iosif şi soliştii Ansamblului Musica Sacra al aceleaşi Catedrale: sopranele Veronica Anuşca şi Georgiana Simoniv, mezzo-soprana Andreia Petrea, tenorul Nicolae Simonov şi basul Dominic Cristea.
30 aprilie – În Catedrala Sf. Iosif are loc Sf. Liturghie de mulțumire pentru canonizarea Suveranilor Pontifi Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea, prezidată de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București. IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a participat, în aceeași zi, la Roma, la Sf. Liturghie de canonizare a celor doi Papi. În cursul vieții lor, atât Ioan Paul al II-lea cât și Ioan al XXIII-lea au vizitat România și s-au rugat în Catedrala Sf. Iosif.
18 octombrie – Crucea şi Icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului (ZMT), încredinţate tinerilor lumii de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1984 şi respectiv 2003, au sosit pentru prima oară la Catedrala Sf. Iosif, în cadrul pelerinajului pe care cele două simboluri ale ZMT l-au efectuat în România.