Catedrala Sf. Iosif are o tradiție muzicală de mai bine de 130 de ani, pe care nici comunismul nu a reușit să o întrerupă. Cu o acustică de excepție și cu o orgă deosebită, atât din punct de vedere al calităţii cât şi al performanţei, Catedrala a găzduit de-a lungul anilor evenimente muzicale memorabile.

De-a lungul istoriei Catedralei, aici au cântat soliști de mare valoare: Emilia Petrescu – soprană, Vasile Jianu – flaut, Mihai Constantinescu – vioară, Martha Kessler – mezzo-soprană, Elena Cernei – mezzo-soprană, Valentin Tedorian – tenor, Steliana Calos – alto, Gabriel Croitoru – vioară, Valentin Gheorghiu – pian, Alexandru Moroșanu – violoncel, Pompei Hărăşteanu – bas, Liviu Prunaru – vioară, Alexandru Tomescu – vioară.

De asemenea, au concertat Corul Madrigal, dirijat de Marin Constantin, Ansamblul Baroc de la Ambronay, Orchestra de Barockeri a Universității Naționale de Muzica București dirijată de Adrian Buciu, Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, Orchestra de cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu.

În nici o sală de concert nu apare atât de evident fenomenul muzical, cu o certă implicare spirituală a interpretului, dar şi a ascultătorului, ca într-o catedrală. Ambianţa spirituală în aceste spaţii este cea care ne dă reala dimensiune transcendentală a muzicii.

Maestrul Alexandru Moroşanu

violoncelist

Translate »