Todes_IP2La 19 noiembrie 1950, Alexandru Todea, preot greco-catolic, a fost consacrat episcop în ascuns, în capela baptismală din Catedrala Sf. Iosif, de către episcopul romano-catolic Joseph Schubert.

La vremea aceea toți episcopii greco-catolici erau arestați. Mons. Schubert l-a consacrat, aşadar, episcop, titular de Cezaropolis, în fapt auxiliar al Episcopului Ioan Suciu, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş. După două luni de la consacrare, şi Episcopul Todea a fost arestat, condamnat la muncă silnică pe viață şi grațiat în 1964. După eliberare, a păstorit clandestin credincioşii greco-catolici şi s-a ocupat în ascuns de problemele bisericeşti ale Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş. La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a dezlegat de titlul formal de episcop de Cezaropolis, l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş şi l-a confirmat ca Mitropolit al Bisericii Române Unite. În 1991 a fost creat cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea.

În mai 1999, în aceeaşi capelă baptismală din Catedrala Sf. Iosif, unde cu aproape 50 de ani în urmă fusese consacrat episcop, l-a întâlnit în privat pe Papa Ioan Paul al II-lea, aflat în vizită în ţara noastră. Papa Ioan Paul al II-lea l-a binecuvântat şi l-a sărutat pe frunte, gest pe care l-a repetat mai apoi în Catedrala, în timpul Sf. Liturghii celebrată în rit greco-catolic.

Translate »